Κρυμμένοι Ηλεκτρικοί Κίνδυνοι – Ελέγξτε Τις Γειωμένες Πρίζες Σας

Κίνδυνοι σοκ και ζητήματα εγγύησης. Εάν ζείτε σε ένα παλιότερο σπίτι, μπορεί να σοκαριστείτε, κυριολεκτικά, όταν ανακαλύψετε ότι οι “γειωμένες” (τρίποδες) ηλεκτρικές πρίζες σας δεν είναι πραγματικά γειωμένες. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι εργολάβοι ηλεκτρολόγοι είναι σημαντικοί άνθρωποι που πρέπει να έχετε στο σπίτι. Μπορούν να βοηθήσουν σε ηλεκτρικά προβλήματα ή ακόμα και να κάνουν γενικές επισκευές στο σπίτι.

Γνωρίζατε όμως ότι μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρήματα στον λογαριασμό του ηλεκτρικού σας κάθε μήνα;

Ελέγξτε Τις Γειωμένες Πρίζες

Αυτό το άρθρο περιγράφει γιατί είναι επικίνδυνη κατάσταση, πώς να γνωρίζετε εάν τα καταστήματά σας είναι πραγματικά γειωμένα και τι να κάνετε αν δεν είναι.

Ο ηλεκτρικός όρος, ανοιχτή γείωση , περιγράφει μια κατάσταση όπου κάποιος έχει εγκαταστήσει μια πρίζα τριών επιπέδων, αλλά το καλώδιο που εξυπηρετεί αυτήν την πρίζα εξακολουθεί να περιέχει μόνο δύο καλώδια, ένα ζεστό και ένα ουδέτερο και χωρίς καλώδιο γείωσης.

Δεν είναι απλώς πρόβλημα εξοικονόμησης ενέργειας. Μπορεί να είναι ένα πρόβλημα της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας και της αντίστοιχης επίδρασης σε άλλους ανθρώπους (διαβάστε για το πως μπορώ να κλέψω ρεύμα από το ρόλοι της ΔΕΗ).

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προσπαθήσετε να αποτρέψετε άλλους να κλέψουν την ηλεκτρική σας ενέργεια:

  • Εγκαταστήστε αισθητήρες κίνησης που θα ανιχνεύσουν τη χρήση σε περιοχές όπου δεν πρέπει να είναι
  • Να είστε προσεκτικοί με τους τύπους συσκευών που έχουν πρόσβαση στις γραμμές τροφοδοσίας σας
  • Εγκαταστήστε προστατευτικά κύματος σε όλες τις πρίζες που ενδέχεται να είναι επιρρεπείς σε κλοπή ρεύματος
  • Εάν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική θερμάστρα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μεταβείτε σε ηλεκτρική κουζίνα αερίου ή ξύλου

Η πρίζα τριών πτυχών δίνει την εμφάνιση μιας αναβάθμισης, αλλά η πρίζα δεν είναι πραγματικά γειωμένη. Αυτά είναι κακά νέα για δύο λόγους.

Κίνδυνος σοκ

Αυτή πρέπει να είναι η πρώτη σας ανησυχία και είναι πραγματική: ένα δοχείο που δεν είναι σωστά γειωμένο αποτελεί κίνδυνο για εσάς και την οικογένειά σας. Ένα σοκ από μια ακατάλληλα γειωμένη πρίζα 120 volt μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό, ακόμη και θάνατο. 

Και σημειώστε: αυτά τα δοχεία «cheaters», αυτά τα μικρά, γκρι βύσματα τριών οπών με τη γλωττίδα πάνω τους που βιδώνετε στην πλάκα; Δεν λειτουργούν και μπορούν να παρουσιάσουν κίνδυνο για εσάς και τον εξοπλισμό που συνδέετε σε αυτά.

Ζητήματα εγγύησης

Οι ακόλουθες συσκευές απαιτούν γειωμένη υποδοχή, για λόγους ασφάλειας και εγγύησης:

  • Ψυγείο
  • Πλυντήριο πιάτων
  • Πλυντήριο
  • Υπολογιστή
  • Τηλεόραση
  • Οποιοδήποτε κομμάτι εξοπλισμού με βύσμα 3

Η σύνδεση οποιουδήποτε εξοπλισμού σε υποδοχή που δεν είναι γειωμένη μπορεί να προκαλέσει σοκ, μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο προϊόν και να ακυρώσει την εγγύηση του προϊόντος. Οι υπολογιστές έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητες απαιτήσεις τάσης. 

Σημειώστε ότι τα προστατευτικά κύματος δεν θα λειτουργούν σωστά, εκτός εάν υπάρχει γείωση. Αυτές οι συσκευές και τα κομμάτια του εξοπλισμού δεν είναι μικρές επενδύσεις. προστατέψτε τα χρησιμοποιώντας μόνο γειωμένες πρίζες. Όπου είναι απαραίτητο, καλέστε έναν εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο για να σας δώσει ένα νέο καλώδιο.

Πώς Να Διαπιστώσετε Εάν Το Κατάστημά Σας Είναι Πραγματικά Γειωμένο

  • Μπορείτε να αγοράσετε ένα μικρό, φθηνό, plug-in tester στο τοπικό σας κέντρο ή σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Είναι γενικά αρκετά αξιόπιστα.
  • Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να κόψετε την ηλεκτρική ενέργεια στο διακόπτη, να τραβήξετε το κάλυμμα της πρίζας σας και να ρίξετε μια ματιά, αλλά ίσως ή να μην μπορείτε να δείτε το καλώδιο να τροφοδοτεί την πρίζα. Όσο μεγαλύτερο είναι το σπίτι, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι σκοτεινό και βρώμικο και δύσκολο να το δείτε πίσω από το κάλυμμα της πρίζας. Ίσως χρειαστεί να ξεβιδώσετε και να τραβήξετε την πρίζα. Σημείωση: αυτό δεν συνιστάται ως έργο DIY για αρχάριους λόγω των κινδύνων ασφαλείας που ενέχονται.
  • Γιατί να εκμεταλλευτείτε τις πιθανότητες; Μίσθωση επαγγελματία. Εάν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση εάν οι πρίζες σας είναι σωστά γειωμένες – ή για αυτό το θέμα, εάν έχετε απορίες σχετικά με την καλωδίωση ή το διακόπτη ή το κιβώτιο ασφαλειών – ζητήστε έναν εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο και ρίξτε μια ματιά.

Τι Πρέπει Να Κάνετε Εάν Η Πρίζα Σας Δεν Είναι Σωστά Γειωμένη

Εάν ο υπεύθυνος δοκιμών σας δώσει αρνητική ανάγνωση, μπορεί να υπάρχουν και άλλα καταστήματα στο σπίτι που δεν είναι γειωμένα. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα να φέρετε έναν εξειδικευμένο ηλεκτρολόγο για να αξιολογήσετε την κατάσταση και να προτείνετε τα επόμενα βήματα.

Τα επόμενα βήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την εκτέλεση νέου καλωδίου, αλλά πιθανώς όχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ηλεκτρικός κώδικας επιτρέπει την προστασία του διακόπτη διακοπής γείωσης (GFCI) (που σημαίνει την εγκατάσταση μιας πρίζας GFCI) όταν δεν υπάρχει γείωση.

Ωστόσο, ο κώδικας έχει πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να γίνει, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας που πρέπει να εμφανίζεται εμφανώς στο εξώφυλλο εξόδου. Αυτό δεν το συνιστούμε ως έργο DIY για αρχάριους, λόγω των πιθανών κινδύνων για εσάς και την οικογένειά σας, καθώς και για τα ζητήματα εγγύησης με τον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό σας, που συζητήθηκαν παραπάνω.

Περισσότερα Για Την Καλωδίωση Σε Παλαιότερα Σπίτια

Ένας καλός κανόνας: Εάν βλέπετε σύρμα και το ύφασμά του καλύπτεται, με κάθε τρόπο, ρίξτε μια ματιά σε έναν ηλεκτρολόγο.

Η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων και οι εταιρείες κοινής ωφέλειας συνιστούν τη συντήρηση πάνελ κάθε τρία χρόνια. Γενικά, η συντήρηση περιλαμβάνει το τράβηγμα του καλύμματος του πίνακα, τον έλεγχο όλων των διακοπτών και την καλωδίωση, την επανασύνδεση των συνδέσεων, την αντικατάσταση των διακοπτών όπου είναι απαραίτητο και την υποβολή συστάσεων για οποιαδήποτε περαιτέρω υπηρεσία που μπορεί να είναι απαραίτητη ή επιθυμητή. Η τακτική συντήρηση μπορεί να αποφύγει πολλά προβλήματα.

Για τους ιδιοκτήτες σπιτιού με παλαιότερες καλωδιώσεις για τους οποίους η επανασύνδεση δεν είναι επιλογή, ο ηλεκτρολόγος σας μπορεί να συστήσει την αντικατάσταση ορισμένων διακοπτών με διακόπτη κυκλώματος βλάβης τόξου (AFCI). 

Πρόκειται για μια τεχνολογία «προστασίας με εγκέφαλο», πυροπροστασίας που λειτουργεί όπως ένας κανονικός διακόπτης κυκλώματος, αλλά επίσης ανιχνεύει ηλεκτρονικά το τόξο. Για νέες κατασκευές και σημαντική αναδιαμόρφωση, το AFCI απαιτείται τώρα για όλα τα κυκλώματα που οδηγούν σε υπνοδωμάτια.